Wykonanie

Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ
śledzie lubię chyba każde,
mogę je jeść o każdej
porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-)Proponuję po szwedzku, żeby wrzucić je przy okazji do akcji Mopsa "kuchnia skandynawska". Udało mi się ostatnim rzutem na taśmę, bo dzisiejszy dzień był pod znakiem zespołu dnia drugiego i dopiero późnym wieczorem jako tako funkcjonuję:-)


Składniki:500g
śledzi matjasów,2
cebule,2 łyżki
oliwy z oliwek,1 łyżka
białego octu winnego,4 łyżki
majonezu,4 łyżki
musztardy francuskiej z
gorczycą,pęczek
koperku,1 łyżeczka
cukru (można dodać więcej lub mniej).Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie około 1h. Odcedzić i pokroić na kawałki. Posiekać
cebulę, sparzyć wrzątkiem. Wymieszać
majonez,
musztardę,
cukier,
oliwę i
ocet. Dodać posiekany
koperek i
cebulę. Polać sosem
śledzie i wszystko dokładnie wymieszaćSmacznego!