ßßß Cookit - przepis na Śledzie po szwedzku z musztardą

Śledzie po szwedzku z musztardą

nazwa

Wykonanie

Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ śledzie lubię chyba każde, mogę je jeść o każdej porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-)
Proponuję po szwedzku, żeby wrzucić je przy okazji do akcji Mopsa "kuchnia skandynawska". Udało mi się ostatnim rzutem na taśmę, bo dzisiejszy dzień był pod znakiem zespołu dnia drugiego i dopiero późnym wieczorem jako tako funkcjonuję:-)
Składniki:
500g śledzi matjasów,
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka białego octu winnego,
4 łyżki majonezu,
4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą,
pęczek koperku,
1 łyżeczka cukru (można dodać więcej lub mniej).
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie około 1h. Odcedzić i pokroić na kawałki. Posiekać cebulę, sparzyć wrzątkiem. Wymieszać majonez, musztardę, cukier, oliwę i ocet. Dodać posiekany koperek i cebulę. Polać sosem śledzie i wszystko dokładnie wymieszać
Smacznego!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/11/sledzie-po-szwedzku-z-musztarda.html