ßßß Cookit - przepis na Tymiankowa konfitura z gruszek

Tymiankowa konfitura z gruszek

nazwa

Wykonanie

Miałam na zbyciu kilka gruszek, a w lodówce leżał upieczony udziec indyczy. To doskonała kompozycja, a jak jeszcze do towarzystwa dołączy gorgonzola...
Efekt końcowy wyszedł tak zaskakujący, że na pewno konfitura tymiankowa zawita jeszcze nie raz u nas.
Składniki:
3 gruszki, ( waga po oczyszczeniu 200g),
40 g cukru trzcinowego,
60 - 80 ml różowego wina,
sok z cytryny,
kilka gałązek tymianku.
Przygotowanie:
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem, w trakcie dolać wino i listki tymianku. Dodać soku z cytryny do smaku. Całość gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - do 1 godziny. Przełożyć do słoiczka. Jeśli ilość składników jest większa, to wówczas pasteryzować, ale taka ilość zniknęła bardzo szybko więc można pominąć pasteryzację:-)
Zgłoszony do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/08/tymiankowa-konfitura-z-gruszek.html