Wykonanie




Miałam na zbyciu kilka
gruszek, a w lodówce leżał upieczony
udziec indyczy. To doskonała kompozycja, a jak jeszcze do towarzystwa dołączy gorgonzola...Efekt końcowy wyszedł tak zaskakujący, że na pewno
konfitura tymiankowa zawita jeszcze nie raz u nas.Składniki:

3
gruszki, ( waga po oczyszczeniu 200g),40 g
cukru trzcinowego,60 - 80 ml
różowego wina,
sok z cytryny,kilka gałązek
tymianku.Przygotowanie:
Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Podsmażyć z
cukrem, w trakcie dolać
wino i listki
tymianku. Dodać
soku z cytryny do smaku. Całość gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - do 1 godziny. Przełożyć do słoiczka. Jeśli ilość składników jest większa, to wówczas pasteryzować, ale taka ilość zniknęła bardzo szybko więc można pominąć pasteryzację:-)


Zgłoszony do akcji:
