Wykonanie
            Śledzie pod Pierzynką znane też jako Szuba, to warstwowa 
sałatka śledziowa. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, mimo tego smacznie się one łączą, dzięki 
czemu sałatka jest dość popularna.W wielu przepisach dodaje się również warstwę 
marchewki, u mnie nie ma, bo postanowiłam skorzystać z przepisu z segregatora mojej siostry. Pamiętam jak kilka lat temu przed Świętami, zrobiłam telefonem zdjęcie temu przepisowi. Skorzystałam z niego raz, może dwa i w tym roku postanowiłam przypomnieć sobie jak smakował, a przy okazji podzielić się nim z 
Wami.Wracając do segregatora siostry, ma ona w nim mnóstwo przepisów, jedne pisane ręcznie, inne drukowane. Nie jestem pewna ile ma tych segregatorów. Swego czasu namiętnie korzystała z przepisów zamieszczonych w internecie i gromadziła je właśnie w tych segregatorach. Siostra jest ode mnie 9 lat starsza i myślę, że gdyby blogowanie te 9 lat temu było tak popularne jak dzisiaj, to możliwe, że ona również miałaby swojego bloga. Chociaż może nie..., bo nie przepada za siedzeniem przy komputerze ;)
Sałatkę tą oczywiście polecam Wam na Wigilijny stół. U mnie w tym roku zagości. Jednak sprawdza się też na innych imprezach.

Składniki:2 płaty 
śledziowe (
matiasy){ok 300 g}4 
buraki4 
ziemniaki1 
cebula5 
jajekmajonezsól, 
pieprzBuraki i 
ziemniaki ugotuj (bez obierania). 
Jajka ugotuj na twardo. Jeśli 
śledzie są zbyt słone, to namocz je w wodzie.
 Śledzie
Śledzie pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą najlepiej w przezroczystym naczyniu. Następnie ułóż warstwę posiekanej 
cebuli. Posmaruj 
majonezem.
 Ziemniaki
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp 
solą i 
pieprzem. Posmaruj 
majonezem Buraki
Buraki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp 
solą i 
pieprzem. Posmaruj 
majonezem Jajka
Jajka obierz, odłóż jedno 
żółtko, a resztę pokrój w kostkę, ułóż w misce, posyp 
solą i 
pieprzem. Posmaruj 
majonezem. Na wierzch pokrusz 
żółtko. Schłódź.

SMACZNEGO!


źródło: segregator z przepisami mojej siostry ;)