ßßß Cookit - przepis na Mazurek Kajmakowy

Mazurek Kajmakowy

nazwa

Wykonanie

W czasach kiedy kajmak jest łatwo dostępny w sklepie, mazurek z kajmakiem jest chyba najprostszym i najszybszym w przygotowaniu. Na pewno też idealnym na pierwszy tego typu wypiek.
W moim domu rodzinnym nigdy nie zasmakowałam mazurka, bo nie było u nas takiej tradycji. W domu męża także. Jednak w naszym wspólnym domu tradycja na pewno przetrwa.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła (wyjętego z lodówki 5 minut wcześniej)
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
3 łyżki konfitury z moreli
200 g kajmaku
Dodatki:
orzechy (laskowe, migdały, macadamia)
suszona żurawina
czekoladowe jajeczka
W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat i przełóż do blaszki (o wymiarach ok 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wylep blaszkę tworząc 1-2 centymetrowe boki. Wstaw do lodówki na 15 minut. Piecz w 190°C przez około 20 minut lub do czasu, aż ciasto się zbrązowi (mi zajęło to około 30 minut). Wyjmij z blaszki i studź na kratce.
Puszkę z kajmakiem wstaw do gorącej wody, żeby masa stała się rzadsza. W tym czasie ciasto posmaruj konfiturą.
Następnie posmaruj kajmakiem i ozdób wedle uznania orzechami, suszonymi owocami i jajeczkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/mazurek-kajmakowy.html