Wykonanie
W czasach kiedy kajmak jest łatwo dostępny w sklepie, mazurek z
kajmakiem jest chyba najprostszym i najszybszym w przygotowaniu. Na pewno też idealnym na pierwszy tego typu wypiek.W moim domu rodzinnym nigdy nie zasmakowałam mazurka, bo nie było u nas takiej tradycji. W domu
męża także. Jednak w naszym wspólnym domu tradycja na pewno przetrwa.
Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru100 g
masła (wyjętego z lodówki 5 minut wcześniej)1
jajkoszczypta
soliNadzienie:3 łyżki
konfitury z
moreli200 g kajmakuDodatki:
orzechy (laskowe,
migdały, macadamia)
suszona żurawinaczekoladowe jajeczkaW misce wymieszaj
mąkę z
cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę
masło i
jajko. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat i przełóż do blaszki (o wymiarach ok 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastem wylep blaszkę tworząc 1-2 centymetrowe boki. Wstaw do lodówki na 15 minut. Piecz w 190°C przez około 20 minut lub do czasu, aż ciasto się zbrązowi (mi zajęło to około 30 minut). Wyjmij z blaszki i studź na kratce.
Puszkę z
kajmakiem wstaw do gorącej
wody, żeby masa stała się rzadsza. W tym czasie ciasto posmaruj
konfiturą.
Następnie posmaruj
kajmakiem i ozdób wedle uznania
orzechami,
suszonymi owocami i jajeczkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!