ßßß
Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej50 g cukru pudru100 g masła (wyjętego z lodówki 5 minut wcześniej)1 jajkoszczypta soliNadzienie:3 łyżki konfitury z moreli200 g kajmakuDodatki:orzechy (laskowe, migdały, macadamia)suszona żurawinaczekoladowe jajeczkaW misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat i przełóż do blaszki (o wymiarach ok 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wylep blaszkę tworząc 1-2 centymetrowe boki. Wstaw do lodówki na 15 minut. Piecz w 190°C przez około 20 minut lub do czasu, aż ciasto się zbrązowi (mi zajęło to około 30 minut). Wyjmij z blaszki i studź na kratce.
Puszkę z kajmakiem wstaw do gorącej wody, żeby masa stała się rzadsza. W tym czasie ciasto posmaruj konfiturą.
Następnie posmaruj kajmakiem i ozdób wedle uznania orzechami, suszonymi owocami i jajeczkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!



