ßßß
Spód:150 g czekoladowych ciasteczek (u mnie Bourbon Cream biscuits)30 g cukru85 g rozpuszczonego niesolonego masłaNadzienie:230 g kremowego sera (Philadelphia); w pokojowej temperaturze240 g masła orzechowego115 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii120 ml śmietany kremówkiGanache (Ganasz):120 g ciemnej czekolady60 ml śmietany kremówki15 g niesolonego masłaSpód:Pokruszone ciastka zmiksuj w malakserze.
Połącz z cukrem i masłem.
Powstałym ciastem wylep spód i boku blaszki o wymiarach ok 23 cm (u mnie 21). Jeśli używasz wysokiej blaszki, boki wylep na wysokość ok 2,5 cm. Tak powstały spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 8 - 10 minut. Ostudź na kratce.
Nadzienie:Ubij śmietanę. Odstaw.W misce przy pomocy miksera połącz ser z masłem orzechowym. Dodaj cukier puder i wanilię.
Po połączeniu wymieszaj ze śmietaną.
Wyłóż na zimny spód, wyrównaj. Luźno przykryj folią i schowaj do lodówki na ok 3-4 godziny lub do czasu aż masa stężeje.
Ganache (Ganasz):Czekoladę, śmietanę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Następnie wylej na wierzch tarty i równo rozsmaruj.Wierzch tarty możesz posypać rozdrobnionymi orzeszkami arachidowymi (ziemnymi). Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Tarta przechowywana w lodówce, będzie dobra przez tydzień.
SMACZNEGO!

źródło: "Peanut Butter Pie" Joy of Baking