Wykonanie
Lubię gnocchi, ale samodzielnie robiłam je po raz pierwszy i zapewne nie ostatni ;)Smakują inaczej niż te gotowe ze sklepu i dlatego warto je zrobić.Przepis podpatrzyłam tutaj .
GnocchiSkładniki :800 g
ziemniaków, najlepiej o mączystym miąższu60 g
mąki ziemniaczanej60 g
kaszy mannej2
żółtkasólpieprzpapryka mielona słodkaświeżo starta
gałka muszkatołowa do smakuWykonanie :
Ziemniaki umyj . G otuj w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedź, lekko ostudź i obierz .
Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Masę ziemniaczaną odstaw, aby całkowicie ostygła.Do
ziemniaków dodaj
żółtka,
mąkę,
kaszę mannę,
przyprawy do smaku, zagnieć, aż ciasto stanie się plastyczne.
Formuj małe kluseczki. W tym celu ciasto podziel na kilka porcji, zrób z nich wałeczki o średnicy ok. 2 cm i pokrój na ok. 1 cm kawałeczki. Każdy kawałek lekko zroluj w dłoniach i przy pomocy widelca (bądź tak jak ja trzepaczki) zrób wzorek na kluseczkach.
Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy lub
oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.