ßßß
GnocchiSkładniki :800 g ziemniaków, najlepiej o mączystym miąższu60 g mąki ziemniaczanej60 g kaszy mannej2 żółtkasólpieprzpapryka mielona słodkaświeżo starta gałka muszkatołowa do smakuWykonanie :Ziemniaki umyj . G otuj w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedź, lekko ostudź i obierz .
Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Masę ziemniaczaną odstaw, aby całkowicie ostygła.Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę mannę, przyprawy do smaku, zagnieć, aż ciasto stanie się plastyczne.
Formuj małe kluseczki. W tym celu ciasto podziel na kilka porcji, zrób z nich wałeczki o średnicy ok. 2 cm i pokrój na ok. 1 cm kawałeczki. Każdy kawałek lekko zroluj w dłoniach i przy pomocy widelca (bądź tak jak ja trzepaczki) zrób wzorek na kluseczkach.
Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.