Wykonanie

Foccacia to rodzaj
pieczywa przypominający spód pizzy na grubym cieście, tak jak pizza pochodzi z Włoch. Typowe dla foccacii są wgłębienia w powierzchni ciasta i jej lekkość i puszystość. Nie może być ciężka i gliniasta. Do mojej dodałem
ser gorgonzola,
boczek i
winogorna (tylko na połowie, nie wszyscy lubią). Wyszło pysznie.Do przygotowania ciasta na foccacie potrzebujesz:

- 2 3/4 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
wody- 1 łyżki
drożdzy w proszku lub 10g świeżych

- 1 łyżeczki
soli- 2 łyżek
oliwy z oliwek
-
oliwy do posmarowanai ciasta

Na wierzch:- 2 łyżek
oliwy (może być smakowa, ja użyłem czosnkowej i
chili)- 1 łyżki
wody- 150g
sera gorgonzola- 150g
boczku- 15
winogron- kilku listków
bazylii- kilku szczypt
soli
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Wyrabiaj aż będzie elastyczne. Uformuj kulkę i zostaw ją pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i złóż je na kilkukrotnie. Pozmaruj
oliwą i umieść na papierze do pieczenia. Poczekaj az ciasto podwoi objętość (do 90 minut). Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na kształt blachy i odczekaj 20 minut az znów wyrośnie. Używając palców powniataj powierzchnię ciasta. Wymieszaj
oliwę z
wodą i rozprowadź na cieście.
Boczek powinien być cienko pokrojony w plastry i podsmażony, nie przypalony,
winogrona umyte i przekrojone na pół. Rozłóż równomiernie
ser boczek i
winorona na wierzchu placka. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 - 25 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp foccacię posiekaną
bazylią. Najlepiej podawać jeszcze ciepłą, zima też jest smaczna, ważne żeby nie wyschła.Smacznego!