Wykonanie

Mama zażyczyła sobie czegoś dobrego do jedzenia;) Skoro już odwiedziłem rodziców, to muszę jakimś smakołykiem zaznaczyć swą obecność...Stwierdziłem, że poręczne cupcake'i będą idealne. Nie wszystko szło po mojej myśli, gdyż szklana miska odmówiła współpracy z parą i odchodząc zabrała ze sobą krem;(, miałem jeszcze dwa
jajka w lodówce i ukręciłem nowy, jednak mogłoby być go odrobinę więcej :p Poza tym świetnie sprawdziłyby się dodatki w postaci lekko kwaskowatych
owoców
Do przygotowania 20
ciastek potrzebujesz:- 150g
mąki- 150g
masła- 150g
cukru- 2 dużych lub 3 małych
jajek- 2 łyżeczek
proszku do pieczenia- łyżeczki
cukru waniliowego- łyżki
mleka- łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- szczypty
soli
Do kremu potrzebujesz:- 100g
białek- 200g
cukru- 150g
masła- 2 łyżek
soku z cytryny
Najpierw upiecz
ciastka. Zacznij od utarcia
cukru z
masłem, dodaj
mąkę oraz pozostałe składniki, poza
kawą, i wymiksuj do jednolitej, gęstej konsystencji.Na koniec dosyp łyżeczkę
kawy i wymieszaj ręcznie.
Ciastem wypełnij natłuszczoną foremkę lub przygotowane papierki umieszczone w foremce, ciasta powinno starczyć na około 20 porcji, w czasie pieczenia rośnie i wyrównuje się, zatem nie musi być idealnie równo nałożone:). Piecz około 15-20 min w 180 stopniach ( rozgrzany wcześniej piekarnik).

Czas na krem.
Białka i
cukier umieść w misce, która wytrzyma podgrzanie. Na kuchni ustaw garnek z gotującą
wodą, która musi parować, na garnku postaw swoje naczynie z
białkami, dno naczynia nie może dotykać gotującej
wody. Mieszaj ręcznie
białko i
cukier, gdyż w innym wypadku powstanie słodka jajecznica ;)
Białka muszą podgrzać się na tyle, by
cukier przestał chrzęścić w czasie mieszania a masa dotknięta palcem była gorąca, należy mieszać nieustannie aż do tego momentu. Gdy uznasz, że
białka mają dość zestaw je szybko z garnka i zacznij miksować na wysokich obrotach. Naczynie i masa będą stopniowo stygły a
białka stworzą sztywną
bezę. Gdy dno naczynia będzie zimne, masa sztywna i napowietrzona, w drugim naczyniu utrzyj
masło, następnie dodawaj do niego stopniowo ubitą
bezę i miksuj. Na koniec wlej
sok z cytryny i po ponownym wymieszaniu krem nadaje się już do dekorowania ostudzonych cupcake'ów.Smacznego!