Wykonanie
Kolejny przepis stworzony specjalnie na konkurs Malta Festival. Postanowiłem przywrócić do życia starą, zapomnianą potrawę pochodzącą z Wielkopolski. Gaty
cebulowe przygotowywano z
cebuli i
grzybów. Latem można dostać świeże
grzyby, jednak zależy to od pogody postanowiłem zatem wykorzystać do przepisu suszone podgrzybki kupione od pani na rynku. Do faszerowanej
cebuli idealnie pasować będą
maślana kasza gryczana i świeży,
młody szpinak.
Do przygotowania posiłku dla dwóch osób potrzebujesz potrzebujesz:
- 4 dość dużych
cebul- 20g suszonych podgrzybków- pół lampki białego,
wytrawnego wina- 70g
wędzonego boczku w plastrach- 250ml
bulionu- odrobiny
oleju- pół szklanki
kaszy gryczanej prażonej- łyżki
masła- łyżeczki
soli- kilku pęczków młodego
szpinakuGrzyby zalej zimną
wodą, zamieszaj i po chwili odcedź. Wrzuć podgrzybki do garnka z gotującym się
bulionem, gotuj na dużym ogniu, aż połowa płynu odparuje, dolej
wina i gotuj aż
wywar znów zmniejszy swą objętość o połowę. Wtedy zdejmij garnek z ognia. W czasie gdy
grzyby się gotują podgrzej
wodę w dość dużym garnku, obierz
cebule, odkrój ich wierzchołki i wydrąż
cebule używając noża i łyżeczki tak, by pozostało jedynie kilka jej warstw. Wydrążone
cebule wrzuć do przygotowanego wcześniej garnka z wrzątkiem. Gotuj przez około 5-7 minut. Gdy wszystko się gotuje możesz pokroić
boczek w kostkę i przesmażyć na suchej patelni (2-3 min), następnie na wytopionym z niego tłuszczu zeszklij drobno posiekaną zawartość jednej z
cebul (jeśli tłuszczu jest mało, użyj odrobiny
oleju). Obgotowane
cebule odcedź.
Grzyby wyłów z
wywaru i posiekaj. Wymieszaj podgrzybki z
cebulą i
boczkiem. Ustaw piekarnik na 200 stopni C z termoobiegiem i grillem.
Cebule napełnij farszem, nalej do środka każdej łyżeczkę
wywaru z
grzybów i wstaw
cebule do piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 10 minut pilnując by
cebule zbytnio się nie przypiekły, jeśli zaczną się palić, zmień program na termoobieg. W połowie pieczenia nalej do każdej z
cebul po łyżce
wywaru grzybowego.
W czasie pieczenia
cebul opłucz dokładnie
kaszę by pozbyć się piachu, jeśli używasz tej w torebkach po prostu rozerwij torebkę. Wrzuć
kaszę do gotującej się
wody (
wody powinno być objętościowo dwa
razy więcej niż
kaszy, zatem jedna szklanka ) dodaj
sól i
masło. Gotuj pod przykryciem 10 minut,
kasza powinna wchłonąć całą
wodę. Nie mieszaj w czasie gotowania.
Szpinak umyj, usuń długie ogonki i ułóż na talerzu razem z
kaszą i dwiema
cebulami.Smacznego!