Wykonanie
składniki:2
torebki kaszy gryczanejłyżka
masłaolej do smażenia250 g
boczku wędzonego2
cebulesól,
pieprzposiekana
pietruszkaKaszę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i odcedzić. Dodajemy
masło i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie
wodę. Nie mieszamy
kaszy.
Boczek i
cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju.Dodajemy
kaszę i ok. 10 min smażymy na patelni. Doprawiamy do smaku. Podajemy z
maślanką.
Kasza gryczana w dzisiejszych czasach kojarzy nam się raczej z ubogą dietą, w sam raz dla odchudzających się. Jednak nie całe sto lat temu jedzona była jedynie w bogatych domach. Dla prostego chłopa
kasza była kojarzona z wykwintnością, świętem. Był to rarytas, na który mogli pozwolić sobie nieliczni.Kojarzona w szczególności z dworkami myśliwskimi gdzie podawana była jako dodatek do wszelakiej
dziczyzny, począwszy od dzika i sarny, a skończywszy na kaczkach.Warto zamienić dzisiejsze
ziemniaki na
kaszę gryczaną, z tego względu, że jest ona bogatsza w składniki odżywcze. Dobrze przygotowana oraz pomysłowo podana, może stanowić zarówno główne danie jak i dodatek do niego.