Wykonanie
Cykorie pod beszamelem są dobre.Są też paskudnie ciężkostrawne dla mojego żołądka.Poza tym beszamel ma też
mleko, więc sos odpada przy nie tolerancji laktozy.Dlatego postanowiłam je zapiec w
sosie pomidorowym.Kto nie lubi sosu pomidorowego?!

potrzebujemy:- po 1
cykorii na osobę (mój
mąłż zjadł dwie, tak mu smakowały!)-
szynkę konserwową (plaster na sztukę
cykorii)-
przecier pomidorowy, pasate lub
pomidory z puszki-
sól,
pieprz- świeże
zioła-
cebula,
czosnekCykorie obrać ze zwiędnietych i brzydkich liści.Ugotować w osłodzonej wodzie, ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam.Ostudzić.Przygotowac sos - na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek.(Można też wrzucić kawałki
szynki jeżeli macie ochotę na bardziej
mięsna wersję)Dodać
pomidory,
zioła i przyprawic do smaku i ewentualnie zblendować.Zimne
cykorie owijać
szynką i układać na dnie naczynia żaroodpornego.Polać sosem i zapiekać w 200 stopniach przed 30-45 minut.
