Wykonanie
Wielkie pieczenia
chleba w rodzinnym gronie. Wieczór spędzony w fantastycznym towarzystwie i do tego świeży chlebek z
masłem (wyrób własny tzn kuzyna).Korzystaliśmy z: Moja Piekarnia - pierwszy
chleb oraz Weekendowa Piekarnia po godzinach.



Do wypieku
chleba użyliśmy (proporcje na dwa bochenki):- 800/900 g
mąki pszennej (typ 650 lub wyższy)- 600-650g zakwas pszenny (oczywiście odpowiednio przygotowany, można to opisać)- ok. 300-400
wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy
chleb też będzie suchy, lepsze dość mokre)- ziarka -
dynia,
słonecznik,
siemię lniane,
płatki owsiane - wg uznania- 24g
sól- łychę
oliwy lub
olejuCiasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy na 30 minut godziny żeby ciasto odpoczęło i włożyliśmy do foremek (zawsze równą masę).Ciasto wyrasta w temp ok 40 stopni przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto "popsikać" wierzch
wodą żeby nie było skorupki.Jeżeli chodzi o pieczenie - pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (kostki
lodu,
woda na blasze).Pieczenie - pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (różne sposoby).Co ważne pieczemy BEZ termoobiegu.Czas pieczenia łącznie:800-900g - 50-55 minut10 minut - 230 stopni10 minut - 200 stopni35/40 minut - 180 stopniNa razie hodowanie zakwasu mnie ominęło, bo korzystałam z Wojtkowego. Jednakże o tym jak wszystko przygotować przeczytacie w powyższych linkach. My dokarmialiśmy zakwas w dwóch etapach (chyba z czystego lenistwa), ale jego ilość była wystarczająca.


Życzę Wam Smacznego!