ßßß Cookit - przepis na Krem orzechowy jak zrobić?

Krem orzechowy jak zrobić?

nazwa

Wykonanie

Krem orzechowy to jedna z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i ciasteczek. Przepisów jest wiele - ja podzielę się możliwie najprostszym sposobem bez długiej listy składników, gdzie nie może zabraknąć orzechów i dobrej jakości masła. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Bazą jest krem budyniowy, do którego po prostu dodaję zmielone w blenderze orzechy włoskie (wybór orzechów według uznania)...
Składniki do kremu orzechowego
krem budyniowy z klasycznego przepisu na 1/2 litra mleka
szklanka zmielonych orzechów włoskich
szczypta kakao, nie więcej niż płaska łyżeczka
2-3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie kremu orzechowego
Przepis na filmie
1. Zaczynam od przygotowania kremu budyniowego
2. Do kremu budyniowego dodaję zmielone orzechy, kakao, cukier, alkohol i krótko miksuję na jednolitą masę. Krem gotowy.
Jak przygotować orzechy do mas i ciast?
Orzechy po wyjęciu ze skorupek, płuczę i przelewam wrzątkiem. Osączone wsypuje na rozgrzaną patelnie i podgrzewam minutę, dwie do dokładnego wysuszenia. Można je delikatnie podrumienić, ale trzeba ich przypilnować, często potrząsając patelką, by się orzechy nie przypaliły. Orzechy żle mielą się w młynku do kawy. Najlepszy jest blender, możdierz lub po prostu nóż do siekania.
W przypadku dwóch kremów do ciasta, tak jak na fotce u góry, przygotowuję podwójną porcję kremu budyniowego, którego dzielę na dwie połowy i dodaję do jednej z nich zmielone orzechy.
Orzechowy Smakuś - przepis na ciasto. Polecam!
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/10/krem-orzechowy-jak-zrobic.html