Wykonanie
Krem
orzechowy to jedna z najsmaczniejszych mas do
tortów, ciast i
ciasteczek. Przepisów jest wiele - ja podzielę się możliwie najprostszym sposobem bez długiej listy składników, gdzie nie może zabraknąć
orzechów i dobrej jakości
masła. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Bazą jest krem budyniowy, do którego po prostu dodaję zmielone w blenderze
orzechy włoskie (wybór
orzechów według uznania)...


Składniki do kremu
orzechowego
krem budyniowy z klasycznego przepisu na 1/2 litra
mlekaszklanka zmielonych
orzechów włoskichszczypta
kakao, nie więcej niż płaska łyżeczka2-3 łyżki
alkoholu (opcjonalnie)1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie kremu
orzechowegoPrzepis na filmie1. Zaczynam od przygotowania kremu budyniowego2. Do kremu budyniowego dodaję zmielone
orzechy,
kakao,
cukier,
alkohol i krótko miksuję na jednolitą masę. Krem gotowy.Jak przygotować
orzechy do mas i ciast?
Orzechy po wyjęciu ze skorupek, płuczę i przelewam wrzątkiem. Osączone wsypuje na rozgrzaną patelnie i podgrzewam minutę, dwie do dokładnego wysuszenia. Można je delikatnie podrumienić, ale trzeba ich przypilnować, często potrząsając patelką, by się
orzechy nie przypaliły.
Orzechy żle
mielą się w młynku do
kawy. Najlepszy jest blender, możdierz lub po prostu nóż do siekania.W przypadku dwóch kremów do ciasta, tak jak na fotce u góry, przygotowuję podwójną porcję kremu budyniowego, którego dzielę na dwie połowy i dodaję do jednej z nich zmielone
orzechy.
Orzechowy Smakuś - przepis na ciasto. Polecam!