Wykonanie
Coraz rzadziej robię
krem śmietankowy na bazie
masła, bo to dosyć ciężka alternatywa. Co prawda, nie da się zrobić dobrego
kremu śmietankowego, pomijając
śmietanę, która też przecież, nie należy do lekkich. Mimo za i przeciw
śmietana 30 % ( takiej używam najczęściej, gdyż nie zamienia się szybko w
masło) w 100 gramach ma około 300 kalorii, zaś
masło ma ich prawie trzy
razy więcej. Dodatkowym atutem jest także bielutki kolor kremu. Niektóre
masła zawierają barwniki i żeby nie wiem, jak długo je ucierał, nie bieleją i są ciągle żółte albo kremowe. Poniższy przepis na krem, który ja często przygotowuję jest także dobrą receptą na gotową masę do sernika na zimno. Wystarczy ją tylko wyłożyć na gotowe
ciastka i dodać jakieś
owoce dla przełamania smaku. Gorąco polecam!!!Składniki
250 dag
ricotty lub innego
sera o łagodnym smaku250 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki z brzuszkiem
cukru pudru1 płaska łyżka
żelatynyPrzygotowaniePrzygotowanie kremu na filmie1.
Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej
wody. Kiedy spęcznieje
żelatyna, dodaję do 1/6 wysokości szklanki, gorącej
wody i wstawiam szklankę do rondelka z gorącą
wodą (w razie potrzeby można łatwo
wodę podgrzać, by szybko rozpuścić
żelatynę.2. Jeśli krem nie ma gładziutkiej struktury miksuję go blenderem.
Śmietanę (powinna być zimna) miksuję na sztywno. Pod koniec dodaję
cukier puder i chwilkę miksuję. Wkładam 5-6 łyżeczek ubitej
śmietany do szklanki z dość ciepłą
żelatyną i energicznie, szybko mieszam. Czym prędzej wlewam do pozostałej
śmietany i natychmiast miksuję, ale niezbyt długo. Do
sera dodaję w kilku rzutach ubitą
śmietanę i za każdym razem krótko miksuję do kremowej konsystencji. Masę odstawiam na małą chwilę(wkładam na chwilę do lodówki - podczas upałów). Zaczynam nadziewać
ciasteczka.Przepis na pyszne piernikowe
ciasteczkaSmacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika