Wykonanie

Uwielbiam domowy
chleb, zwłaszcza kiedy po domu rozchodzi się uspokajający zapach
pieczywa. Wystarczy do niego dodać masełko, najprostsze dodatki i jest się w siódmym niebie. Ten chlebek wyrastał w okrągłej misce, stąd jego piękny kształt.Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej uniwersalnej2 szklanki
mąki pszennej razowej1 szklanka
płatków owsianych2 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
słonecznika1-2 łyżki
oleju100 ml zakwasu3-4 dag
drożdży (1/3 100 gramowej paczki)1 kopiasta łyżeczka
soli kamiennej1 kopiasta łyżeczka
cukru trzcinowegotyle
wody, by powstało ciasto gęste, ale luźniejsze od ciasta kluskowegoulubione
zioła (na przykład mieszanka -
zioła prowansalskie)1. Do zakwasu dodaję kilka łyżek zmieszanych mąk i odstawiam na przynajmniej kilka godzin w temperaturze powyżej 18 stopni2. Mieszam wszystkie sypkie składniki. Robię dołek i wsypuję do niego pokruszone
drożdże. Posypuję
drożdże cukrem i polewam wszystko ciepłą, nie przekraczającą 37 stopni C
wodą. Czekam aż pojawi się pianka, co znaczy, że
drożdże zaczęły pracować.3. Dodaję zakwas,
olej i ostrożnie porcjami letnią
wodę, tak, by ciasto było luźniejsze od kluskowego. Wyrabiam około 3-4 minut - wyrabianie to podstawa pysznego
pieczywa. Im więcej napowietrzycie ciasto, tym piękniej urośnie. Moje ciasto zostawiałam w misce na 3 godziny. Wyjęłam ostrożnie ciasto z miski i ułożyłam w ceramicznej formie, posmarowanej
olejem i posypanej
mąką. Zostawiłam go jeszcze w formie na pół godziny.4. Nagrzałam piekarnik do 190 stopni C (grzałka góra-dół). Zwilżoną dłonią wygładziłam bardzo delikatnie wierzch i przecięłam ciasto na krzyż, by nie pękało przypadkowo i niekorzystnie. Mozna ułożyć ciasto bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem, posypanym także
mąką. Ważne, żeby temperatura łatwo docierała do całej masy. Pierwsze pół godziny piekę ciasto w 190 stopniach C. a kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jeśli spodobał Ci się przepis POLUB i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...