ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka z twarogu i rzodkiewki - idealny przepis

Wiosenna sałatka z twarogu i rzodkiewki - idealny przepis

nazwa

Wykonanie

Często zastanawiałam się nad sposobem, jakby tu dodać smaku twarogom, serom białym, by na ich widok nie wykrzywiała się, zwłaszcza męska strona. Dodawałam do nich różności, ale i tak coś mi w nich nie pasowało. Ostatnio przetestowałam zamiast ciężkiej śmietany - jogurt, co prawda, wcześniej też go dodawałam, ale smak mnie ciągle nie satysfakcjonował. Dopiero dodatek 2-3 łyżeczek majonezu, odrobiny cukru trzcinowego i jak zawsze odrobiny soli i pieprzu, przemienił smak sera w aromatyczny posiłek z dodatkiem świeżych warzyw - rzodkiewki i szczypiorku. Rozeszła się migiem po stole, z echem żalu, że już się skończyła.
Składniki
250 gram dobrego twarogu
1 pęczek rzodkiewki
1 mały pęczek szczypiorku
3 łyżeczki majonezu
4 łyżki jogurtu
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (może być zwykły)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki
Przygotowanie jest bardzo proste: ścieramy umyte rzodkiewki na tarce z dużymi oczkami i dodajemy twaróg. W osobnej miseczce robimy sos do twarogu - mieszamy majonez z jogurtem, cukrem, pieprzem i solą. Wlewamy do twarogu wymieszanego z rzodkiewką i szczypiorkiem i mieszamy. Dekorujemy w razie potrzeby rzodkiewką i szczypiorkiem. Prosta i wyśmienita przystawka z twarogu i rzodkiewki, świetnie prezentuje się na stole a do tego jest idealna w smaku.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/05/prosta-i-pyszna-wiosenna-saatka-z.html