Wykonanie
Składniki:- 2 szklanki
mąki- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- pół kostki
margaryny- 2
jajka- 1 stołowa łyżka
jogurtu naturalnego- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1/4 szklanki
cukru- 3-4 papierówki-
cynamon- 1 szklanka
czerwonej porzeczkiPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną
margarynę, następnie
jajka,
jogurt naturalny oraz
cukier wanilinowy oraz
cukier zwykły.Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić je na dwie części (jedną trochę większą).Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a
potem spód wylepić większą częścią ciasta.Papierówki obrać, pokroić w plastry, posypać
cynamonem, wymieszać i wyłożyć na ciasto.Na
jabłka wyłożyć
czerwone porzeczki, wierzch posypać delikatnie
cukrem.Drugą część ciasta rozłożyć na porzeczkach.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 50 minut.Po upieczeniu i przestygnięciu, wierzch ciasta posypać
cukrem pudrem.