Wykonanie
Składniki:- 1 kg
kapusty kiszonej- 1 średnia główka
białej kapusty- 2
kiełbasy- 0,5 kg
boczku- 1 kg
wieprzowiny- 1,5 szklanki
soku pomidorowego-
pieprz-
sól-
majeranek-
papryka słodka- 2 garści
suszonych grzybów- 3
kostki rosołowePrzygotowanie:
Kapustę kiszoną porządnie odcisnąć (
wodę zostawić w przypadku gdyby bigos wyszedł mało kwaśny). Wrzucić do dużego garnka.Skroić
białą kapustę i dodać do kiszonej, posypać
pieprzem według uznania.
Kiełbasy pokroić w dużą kostkę, dodać do garnka.Zalać zimną
wodą tak aby przykryło
kapustę.Wrzucić na gaz i gotować 30 minut.W międzyczasie z
boczku odkroić białą skórę i wrzucić do gotującej się
kapusty,a resztę pokroić w grubą kostkę i włożyć do głębokiej patelni.
Wieprzowinę również kroić w grubą kostkę, dodać do
boczku.Posypać
mięso papryką słodką,
majerankiem i
solą.Smażyć pod przykryciem na tłuszczu, do momentu aż będzie ładnie podpieczone, podlewać
wodą.
Grzybki zamoczyć w wodzie.Po pół godziny wyjąć z
kapusty skórę z
boczku i dorzucić
mięso z patelni, zamieszać - gotować kolejne 30 minut.Po tym czasie odcisnąć
grzybki i dorzucić do garnka.Gotować 1 godzinę.Pod koniec gotowania do
kapusty wrzucić
kostki rosołowe, doprawić do smaku
pieprzem lub
solą.Wlać
sok pomidorowy i zamieszać.