Wykonanie
Wegetariańskie placki pszenne mogą być propozycją na indyjskie śniadanie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują podane z
naturalnym jogurtem.Składniki na 2 placki:2 szklanki indyjskiej
mąki pszennej (atta)1
cebula bardzo drobno posiekana2 zielone
chili posiekane1 łyżka posiekanej
zielonej kolendry1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego (jeera, cumin seeds)1/2 łyżeczki
solioliwawodaPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy z posiekanymi składnikami, dodajemy
sól. Ja dodatkowo posiekałam trochę
szczypiorku.
Dolewamy odpowiednią ilość
wody, i zagniatamy tak, aby powstało dosyć zwięzłe ciasto.Dodajemy 2 łyżki
oliwy do ciasta i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
Dzielimy ciasto na pół i wałkujemy na placki.
Placki smarujemy
oliwą i kładziemy na rozgrzaną żeliwną płaską patelnię (tava).
Można wykorzystać patelnię do należników. Podsmażamy na brązowo z obu stron.Serwujemy z
naturalnym jogurtem. Smacznego:-)