ßßß Cookit - przepis na Sindhi koki - indyjskie placki z mąki pszennej

Sindhi koki - indyjskie placki z mąki pszennej

nazwa

Wykonanie

Wegetariańskie placki pszenne mogą być propozycją na indyjskie śniadanie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują podane z naturalnym jogurtem.
Składniki na 2 placki:
2 szklanki indyjskiej mąki pszennej (atta)
1 cebula bardzo drobno posiekana
2 zielone chili posiekane
1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (jeera, cumin seeds)
1/2 łyżeczki soli
oliwa
woda
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z posiekanymi składnikami, dodajemy sól. Ja dodatkowo posiekałam trochę szczypiorku.
Dolewamy odpowiednią ilość wody, i zagniatamy tak, aby powstało dosyć zwięzłe ciasto.
Dodajemy 2 łyżki oliwy do ciasta i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
Dzielimy ciasto na pół i wałkujemy na placki.
Placki smarujemy oliwą i kładziemy na rozgrzaną żeliwną płaską patelnię (tava).
Można wykorzystać patelnię do należników. Podsmażamy na brązowo z obu stron.
Serwujemy z naturalnym jogurtem. Smacznego:-)
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/08/sindhi-koki-indyjskie-placki-z-maki.html