Wykonanie
Ryba po grecku w moim wykonaniu jest dopasowana do podniebienia M. Zatem jest pozbawiona niektórych składników. Bo przecież
cebula jest ble, bo to, bo tamto...;) Tak więc nasza wersja składa się z
ryby oczywiście,
marchewki,
pietruszki i przypraw:)



Poniżej przepis a tutaj jeszcze kilka słów na Nowy Rok.Życzę Wam wszystkim i każdemu z osobna,wiele radości z tych drobnych rzeczy, bo takie cieszą najbardziej,wiele szczęścia w miłości oraz w każdej innej sferze życia:)Oby ten 2013 rok był jeszcze lepszy od poprzedniego,niech otaczają Was sami życzliwi ludzie, przy których czujecie się bezpieczni i szczęśliwi.Bez których imprezy są nudne, a z którymi możecie porozmawiać nawet na te najbardziej poważne tematy.By każdego dnia był przy Was ktoś, kto poda pomocną dłoń. Kto nie bedzie pytał, tylko pocieszy kiedy będzie potrzeba. Ktoś z kim kolejny dzień, nawet w deszczu będzie udany:)Buziaki :*

Składniki:1 kg
fileta z dorsza1 kg
marchewki600 g
pietruszki5 listków laurowych10 ziaren
ziela angielskiegomasło do smażeniaok 3 łyżek
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzPrzygotowanie:
Marchewkę i
pietruszkę należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie włożyć wszystko do garnka, dodać listki, ziele i łyżkę
masła, podlać
wodą do połowy warzyw i dusic na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Rybę pokrójcie na mniejsze kawałki, posólcie i popierzcie, po czym usmażcie na
maśle. Usmażoną
rybą odstawcie na bok.Jak warzywa będą miękkie a
woda całkiem odparuje, dodajcie do nich koncentrat i 2-3 łyżki
masła. Przesmażcie całość kilka minut, doprawiając
solą i
pieprzem. W razie potrzeby dodajcie więcej koncentratu.W naczyniu do zapiekania układajcie na przemian - zaczynając od cienkiej warstwy - warzywa i
rybę, warzywami kończąc.Napisałam o naczyniu do zapiekania bo my z M. wolimy to danie w wersji na ciepło. Jeśli Wam bardziej pasuje na zimno, to ułóżcie składniki w ładnym naczyniu, które
potem postawicie na
stole:)
