ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z ciasta francuskiego

Jagodzianki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie to wspaniały produkt. Śmiało można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Świetnie nadaje się zarówno do dań na słodko jak i wytrawnych. U mnie wytrawnie już było - kurczak w cieście francuskim - przepis dostępny tutaj . Tym razem jednak, propozycja na słodko. Zaledwie kilka składników, 10 minut przygotowań, kilkanaście minut pieczenia i gotowe! Ja wykorzystałam jagody ze słoiczka, które dostałam od siostry, ale naprawdę nadaje się właściwie wszystko, więc EKSPERYMENTUJCIE!:)
Składniki:
przepis na ok 20 sztuk
ciasto francuskie (375g)
jagody w słoiku (250 ml)
jajko
cukier (ja użyłam brązowego)
cynamon
Przygotowanie:
Nastawcie piekarnik na 190 stopni. Jagody wyłóżcie na ciasto pozostawiając z każdej strony ok 2 cm zapasu ciasta. Zwińcie w rulon i pokrójcie na ok 2 cm kawałki. Ułóżcie tak przygotowana ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarujcie roztrzepanym żółtkiem i posypcie każde ciastko cukrem i odrobiną cynamonu. Pieczcie do momentu wyrośnięcia i zrumienienia ciastek.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/06/jagodzianki-z-ciasta-francuskiego.html