ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem

Łosoś pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ryby! Po ostatnim pobycie w Norwegii zachciało mi się łososia. Nie pozostało nic innego, tytko udać się do sklepu i zabrać się do roboty. Z racji tego, że ostatnio dostałem przesyłkę z makaronami i świeżymi ziołami, wpadłem na pomysł, że wykorzystam tymianek i dodatkowo zrobię masło czosnkowe. I tak powstało przepyszne i zdrowe danie - łosoś pieczony z masłem czosnkowym i tymiankiem .
Składniki :
- świeży łosoś, ok 150 g na porcję
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
- masło
- ziemniaki
- mieszanka warzyw mrożonych
Przygotowanie :
1. Łososia myjemy, osuszamy.
2. Najlepiej rybę przygotować wcześniej, aby przeszła smakiem. Tak więc ząbek czosnku cienko kroimy, rybę przeprawiamy. Układamy plasterki czosnku, kilka gałązek tymianku.
3. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej. Kładziemy na spód 2 cienkie plasterki masła, na to układamy przyprawioną rybę. Następnie na rybę kładziemy masło i zawijamy. Odstawiamy do lodówki.
4. Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut i otwieramy sreberko, aby przez kolejne 10 minut ryba się przyrumieniła.
5. Całość podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz gotowanymi warzywami.
S M A C Z N E G O ! ! !
Źródło:http://gotujebochce.blogspot.com/2014/02/osos-pieczony-z-masem-czosnkowym-i.html