Wykonanie

Powoli zbliża się tłusty czwartek, więc zacznie się poszukiwanie przepisów. Ja dostałem ostatnio zaproszenie na obiad do znajomych, więc stwierdziłem, że przygotuję coś na deser. Wszystkie składniki miałem pod ręką, więc zabrałem się za tworzenie donatów amerykańskich. W
sumie bardzo mało roboty, tylko trochę czasu do wyrośnięcia ciasta, a jaki pyszny deser można wykonać i zastąpić pączki takimi donatami.Polewa to biała i
mleczna czekolada, ale przyznacie, że wyglądają bardzo apetycznie..

Składniki :- 2 łyżeczki
drożdży suszonych- 0,5 szk letniego
mleka- 3 łyżki
cukru pudru- 2 szklanki
mąki pszennej- 5 dag
masła stopionego-
jajko-
cukier wanilinowy-
olej do smażeniaPolewa:-
czekolada mleczna i biała- trochę
masła i
mleka
Przygotowanie :1. Przygotowujemy zaczyn z
drożdży,
wody,
mleka i jednej łyżki
cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.2. W międzyczasie topimy i studzimy
masło.3. Po 10 minutach dodajemy do zaczynu
mąkę,
jajko, pozostałe 2 łyżki
cukru pudru oraz
masło.4. Mieszamy wszystko i zagniatamy ciasto. Następnie ponownie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut do wyrośnięcia.5. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie.Stolnicę obsypujemy
mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm.

6. Przy pomocy szklanki wykrawamy duże kółka i następnie kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawamy mniejsze kółka w środku.7. Tak przygotowane donaty przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 minut.8. W garnku rozgrzewamy
olej i wrzucamy do niego donaty. Smażymy na złoty kolor z obu stron.9. Wyciągamy i kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.10. Kiedy donaty ostygną, przygotowujemy polewę.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy tabliczkę
mlecznej czekolady, dodajemy łyżeczkę
masła i na oko
mleka. W takiej polewie maczamy donaty i posypujemy kolorową posypką. Podobnie z
białą czekoladą postępujemy.S M A C Z N E G O ! ! !
