Wykonanie

Trochę czasu zajęło mi wrzucenie przepisu na bloga, ale chyba czas najwyższy. W listopadzie moja najukochańsza chrześnica miała swoje urodzinki. Postanowiłem, że zrobię jej prezent - mianowicie tort tęczowy na imprezkę urodzinową. Przepis na sam
biszkopt pochodzi z bloga Moje wypieki, natomiast dekoracja samego
tortu to inspiracja znaleziona kiedyś w
sieci.

Składniki (porcja na 1
biszkopt, cały tort x 6 ):- 2 duże
jajka- 100 g
cukru- 50 g
mąki pszennej- 20 g
mąki ziemniaczanej-
barwniki spożywcze (polecam zamówić na allegro, wystarczą 3 podstawowe kolory: żółty, niebieski i czerwony)

Przygotowanie:1.
Mąkę ziemniaczaną oraz
mąkę pszenną przesiać i wymieszać ze sobą.2. Oddzielamy
żółtka od
białek, i
białka ubijamy na sztywną pianę.3. Pod koniec dodajemy po łyżeczce
cukier i
żółtka.4. Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła.5. Do gotowego ciasta dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy, aż barwnik się połączy z
ciastem.

6. Tortownicę o rozmiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 ºC.8. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20-22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.9. Gorący
biszkopt wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok 60 cm upuszczamy na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowe.
Biszkopt oddzielamy od formy dopiero kiedy ostygnie.UWAGA : Jeżeli macie dobre piekarniki, możecie zrobić ciasto z 2 proporcji i piec razem. U mnie niestety zakończyło się niepowodzeniem, więc musiałem piec każdy
biszkopt osobno.Co do kolorów: mamy barwniki: żółty, czerwony i niebieski, mieszamy żółty + niebieski = zielony, niebieski + czerwony = fioletowy, żółty + czerwony =
pomarańczowy, razem wyjdzie nam 6 kolorów.

Krem :- 900 ml
śmietany kremówki 36%- 250 g
serka mascarpone- kilka łyżek
cukru pudru do smaku- ekstrakt
waniliowyPrzygotowanie :1.
Śmietanę schładzamy.2. Po schłodzeniu ubijamy i dodajemy
cukier puder oraz ekstrakt.3. Całość mieszamy z
serkiem mascarpone i gotowe

Dekoracja :- 1 opakowanie m&m- 1 opakowanie lentilków- 1 opakowanie
orzechów w
czekoladzie Milka- 1 opakowanie białych draży- 1 opakowanie
orzechów arachidowych w
czekoladzie- 1 opakowanie draży
kawowych- 4 opakowania rurek bez nadzieniaPrzygotowanie :1. Układamy 1
biszkopt, smarujemy kremem i tak kolejne 6 warstw. Wierzch i boki wyrównujemy pozostałym kremem.2. Układamy rurki dookoła
tortu, a na wierzch układamy wszystkie słodkości tak jak na obrazku.S M A C Z N E G O ! ! !