Wykonanie
            
"Gąski gąski do domu...". Ostatnimi dniami zauważyłem bardzo dużą promocję gęsiny . Jest to 
drób, który jakoś zaginął w polskiej kuchni. Wiele restauracji i wiele osób chce aby 
gęś powróciła na stoły, stąd wiele głośnych akcji promocyjnych (w PKP Wars ma częstować podróżnych gęsią, restauracje mają akcję "Gęsina na św. Marcina" itp.). Mało kto z nas wie, ale tłuszcz z gęsiny podobno obniża cholesterol i jest najzdrowszym z tłuszczy. W jednym ze sklepów można było bez problemu dostać pierś i nogi z gęsi. Kuchnia lidla, z której już robiłem kilka przepisów, tym razem pokazała również potrawy z gęsi, więc i ja spróbowałem. Dodatkowo w przepisie znajduje się 
wytrawne wino, a sosy na jego bazie uwielbiam. Podczas pobytu na Zakynthos odwiedziliśmy winiarnię Solomos wines i właśnie prosto z niej mam butelkę pysznego 
wytrawnego wina, które dodałem do gęsiny.

Składniki :- 2 nogi z gęsi- 2 szklanki białego 
wytrawnego wina- 
liść laurowy- 
śmietana 30% (400 ml)- świeża 
pietruszka- 1 
cebula- 0,5 ząbku 
czosnku- 3 łyżeczki 
musztardy rosyjskiej- 
sól, 
pieprz- 20 g 
masła
Przygotowanie :1. Gęsinę myjemy, z kostek nóg należy usunąć ścięgna i pozbyć się chrząstek. Nadmiar skóry zdejmujemy i podsmażamy ją, aby wydobyć tłuszcz.2. Nogę dzielimy na pół, nacinamy skórę, solimy, 
pieprzymy. Następnie z wytopionego tłuszczu wyciągamy nadmiar skóry i wrzucamy do niego gęsi. Smażymy po ok. 3-4 min z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.3. W tym czasie obieramy i drobno kroimy 
cebulę i 
czosnek.4. Z garnka wylewamy tłuszcz oraz wyciągamy nogi. W tym samym garnku bez mycia podsmażamy 
cebulkę i 
czosnek, następnie ponownie wkładamy nogi z gęsi i całość razem podsmażamy.5. Do garnka dodajemy 2 szklanki białego 
wytrawnego wina i mieszamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę opakowania 
śmietany oraz 
liść laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min.6. Po tym czasie wyjmujemy z garnka 
mięso, dodajemy resztę 
śmietany. Wyłączamy ogień, dodajemy jeszcze 
musztardę, 
pieprz oraz świeżą 
pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy.7. Na talerz wylewamy sos, wykładamy gęsinę i polewamy jeszcze trochę sosem.S M A C Z N E G O ! ! !
