Wykonanie
Chutney, co to takiego w ogóle jest? Jest to gęsty sos używany do potraw
mięsnych i wegetariańskich, pochodzący z Indii. Zazwyczaj spotyka się odmiany z sezonowymi
owocami i warzywami.
Śliwki, których jest teraz pod dostatkiem idealnie nadają się na pikantny chutney . Kolejna propozycja w tygodniu
przetworów. Zapraszam
Składniki :- 1 kg
śliwek- 1 mała
cebula- 1 szklanka
soku pomarańczowego- 50 ml
octu balsamicznego- 100 g
rodzynek- 1 łyżeczka
cynamonu- 5 cm korzenia
imbiru- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
chiliPrzygotowanie :1.
Śliwki drylujemy i kroimy na średnie kawałki.
Cebulę grubo siekamy.2. Do garnka wrzucamy
śliwki,
cebulę, starty
imbir,
rodzynki,
sok pomarańczowy,
ocet, doprawiamy
chili,
cynamonem i
miodem. Całość zagotowujemy.3. Mieszamy przez ok 30-40 minut, aż składniki zmiękną, a sos nie będzie zbyt gęsty.4. Całość blendujemy i przekładamy do słoiczków.5. Idealnie sos ten nadaje się do czerwonego
mięsa i
ostrych serów.S M A C Z N E G O ! ! !UWAGA!
Sos jest bardzo pikantny.