Wykonanie
Związku z nadejściem astronomicznej wiosny, dziś na blogu nie mogło zabraknąć deseru na osłodzenie zimowej pogody za oknem.
Mus czekoladowy to przepis naprawdę banalny do wykonania :) Będziecie zachwyceni jego smakiem- jest delikatny, puszysty rozpływa się w ustach po prostu pyszny ! Najlepiej przekonajcie się sami.
Składniki:*1 tabliczka
gorzkiej czekolady Wedla* 1 szklanka
śmietanki kremówki 30%* 3 duże
jajka* 4 czubate łyżki
cukru* wiórki
czekoladowe,
truskawki i
mięta do dekoracji
Zaczynamy od wcześniejszego schłodzenia
śmietany kremówki. Czekamy do momentu, kiedy
zrobi się całkowicie zimna, następnie ubijamy ją prawie na sztywno mikserem i wstawiamy ponownie do lodówki.
W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę.
W
między czasie, gdy
czekolada całkowicie się rozpuszcza,
jajka dokładnie myjemy i wycieramy ściereczką.
Żółtka oddzielamy od
białek.Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy sztywną pianęDo
żółtek dodajemy 4 łyżeczki
cukru i ucieramy. Całość łączymy bardzo delikatnie z ubitą wcześniej
śmietaną.
Na sam koniec dodajemy rozpuszczona
czekoladę ponownie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy dopucharków/ kieliszków na około 30 min do lodówki, aby dobrze się schłodził.Dekorujemy
bitą śmietaną,
truskawkami,
miętą i wiórkami czekoladowymi.Smacznego!