ßßß
Składniki:*1 tabliczka gorzkiej czekolady Wedla* 1 szklanka śmietanki kremówki 30%* 3 duże jajka* 4 czubate łyżki cukru* wiórki czekoladowe, truskawki i mięta do dekoracji
Zaczynamy od wcześniejszego schłodzenia śmietany kremówki. Czekamy do momentu, kiedy zrobi się całkowicie zimna, następnie ubijamy ją prawie na sztywno mikserem i wstawiamy ponownie do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
W między czasie, gdy czekolada całkowicie się rozpuszcza, jajka dokładnie myjemy i wycieramy ściereczką. Żółtka oddzielamy od białek.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianęDo żółtek dodajemy 4 łyżeczki cukru i ucieramy. Całość łączymy bardzo delikatnie z ubitą wcześniej śmietaną.
Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę ponownie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy dopucharków/ kieliszków na około 30 min do lodówki, aby dobrze się schłodził.Dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami, miętą i wiórkami czekoladowymi.Smacznego!