Wykonanie

Pampuchy/parowce - i jedna i druga nazwa chyba odpowiednia. Przepyszne kluski, na które z kuzynką zawsze do babci się jeździło. Smak z dzieciństwa z pysznym musem
truskawkowym prezentowanym już na blogu przy okazji naleśników z
twarogiem .Kto z Was nie zna tego smaku niech żałuje i leci do sklepu po produkty.Babcia robiła je zawsze na garnku ze szmatką czy firanką, ale takie sitko jak na zdjęciu też doskonale
daje radę.

Składniki (porcja ok 20 szt.):0,6 kg
mąki4 łyżki
cukrupół opakowania
cukru wanilinowego2
jajkaszczypta
soli0,5 kostki
drożdży1,5 szklanki
mlekaMus:Opakowanie mrożonych
truskawek1
śmietana 30%cukier
Przygotowanie:1.
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.2. Do ciepłego
mleka dodajemy
drożdże,
cukier i trochę
mąki.3. Odstawiamy ciasto na ok 25 min do wyrośnięcia.4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy pozostałe składniki:
cukier wanilinowy,
jajka,
mąkę i szczyptę
soli.5. Wyrabiamy ciasto z którego da się zrobić kluski.

6. Tworzymy kulki i zostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.7. W garnku nagrzewamy
wodę, aby była para.8. Wyrośnięte kluski wkładamy na sitko/szmatkę i przykrywamy np. 2 garnkiem.9. Po ok 5 minutach parowce są gotowe.MUS:1. Do rozmrożonych
truskawek dodajemy
śmietanę i
cukier.2. Całość blendujemy albo miksujemy.S M A C Z N E G O ! ! !