Wykonanie

Z okazji OSIEMNASTYCH urodzin mojej kochanej mamy zdecydowałam się zrobić TORT.Przyznam, że już od dłuższego czasu czekałam na ten dzień. Bardzo chciałam się zmierzyć z nowym wyzwaniem kulinarnym. Długo przeglądałam przepisy w celu znalezienia tego idealnego. Na próżno. W końcu, zrezygnowana postanowiłam wymyśleć swój własny. Jestem z niego bardzo zadowolona. Odziwo, to zdecydowanie jeden z bardziej udanych wypieków w moim życiu. Połączenie pysznego kremu, delikatnej
bezy, puszystego
biszkoptu i aromatycznej
kawy z nutką
alkoholu... Czego chcieć więcej w to wyjątkowe święto?Składniki:Na blat
bezowy:3
białka,190 g
cukru pudru,łyżeczka
octu jabłkowegoNa
biszkopt:5
jajek,150 g
cukru pudru,120 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanejNa krem:750 g
mascarpone,375 g
śmietanki kremówki,150 g
cukru pudru,1,5 kieliszka
likieru kawowegoDo namaczania:1 szklanka mocnej
kawy,1/2 szklanki
espresso.3/4 szklanki
amaretto lub
likieru kawowegoBita śmietana:ok. 300-350 g
śmietanki kremówki,3-4 łyżki
cukru pudru+kakao,
biszkopty (ok. 1,5 opakowania)100 g
gorzkiej czekolady przetartej na dużych oczkachWykonanie:
Beza:
Białka ubić na sztywną masę, dodawać powoli
cukier puder i
ocet jabłkowy.Na papierze do pieczenia namalować okrąg o średnicy 26 cm, wyłożyć
bezę na papier.Piec w temperaturze 140 stopni ok. 40 minut.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier,
żółtka.
Mąki przesiać, połączyć z resztą składników. Formę o średnicy 26 cm wysmarować
masłem i opruszyć
bułką tartą. Wylać ciasto do formy, piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35- 40 minut (do suchego patyczka).Krem:Porządnie schłodzoną kremówkę ubić ,dodać
cukier puder, zmiksować z
mascarpone na gładką masę. Dodać
likier kawowy.Namaczanie:
Kawę i
espresso zaparzyć, ostudzić, połączyć z
likierem.
Biszkopt przeciąć na 3 części, nasączyć pierwszy blat, pokryć pierwszą warstwą kremu, posypać
kakaem, przykryć blatem
bezowym, położyć krem na wierzchu, położyć kolejny blat
biszkoptowy, polać dość obficie
kawą(uważać żeby nie ,,zalać"
tortu), posmarować kremem, przykryć ostatnim blatem, polać
kawą.Udekorować
śmietanką kremówką ubitą z dodatkiem
cukru pudru, obłożyć
biszkoptami, obsypać wiórkami z
gorzkiej czekolady.Wszystkiego najlepszego, mamo!






