ßßß
Ostatnio na sklepowej półce przyciągnęły moją uwagę pewne słoiki. Od razu pomyślałam, że musze je mieć, niezależnie od tego kiedy będę miała okazję je wykorzystać. Kupiłam. Po jakimś czasie w końcu wymyśliłam deser, który w tych naczyniach mógł prezentować się ciekawie. Oto moja propozycja na przekładane muffinowe ciasto, które z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.Składniki:Na ciasto:140 g cukru pudru,2 jajka,115 g mąki,łyżka cynamonu,łyżka skondensowanego mleka,115 g masła,łyżeczka ekstraktu z waniliiKrem różowy:200 g śmietanki kremówki,6-8 łyżek cukru pudru,200 g mascarpone,syrop malinowyKrem biały:200 g śmietanki kremówki,6-8 łyżek cukru pudru,200 g mascarponeWykonanie:Ciasto:4-5 słoików posmarować masłem. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać, przełożyć po równo do naczyń. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec na trybie statycznym przez 15-20 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Ostudzić.Krem biały:Schłodzoną kremówkę ubić, dodać cukier i mascarpone. Mieszać aż do połączenia składników.Krem różowy:Zimną kremówkę ubić, dodać cukier i mascarpone. Mieszając dodać syrop aż do uzyskania pożądanego koloru.Z każdego słoika wyciąć połowę ciasta, odłożyć do osobnego naczynia. Na pierwszą cynamonową warstwę rozłożyć biały krem, przykryć ciastem, z wierzchu przyozdobić kremem malinowym.Smacznego!



