Wykonanie
Home » baci di dama » ciasta i
ciasteczka »
ciasteczka »
ciastka » kuchnia włoska » markizy »
migdał »
migdałowe »
migdałowe ciastka »
migdały » przekładane » słodkie » włochy » z
czekoladą » Baci di damaczwartek, 20 marca 2014

Ciao a tutti!Jest coś czego o mnie nie wiecie, a mianowicie - bardzo kocham Włochy...Dzisiejszy post będzie bardzo nietypowy, ponieważ piszę go przebywając w Mediolanie!Znajduję się w pięknym, włoskim mieszkaniu pełnym rozmaitych antyków i ciekawych dzieł sztuki. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o kuchni... Jest piękna, bajeczna, typowo włoska. Znajduje się tu masa garnków, talerzy, antycznych wag i dzbanów.Naturalnie pierwszą rzeczą, na którą zwróciłam uwagę była obecność... PIEKARNIKA!Nie mogłam przegapić takiej okazji... Czym prędzej wyruszyłam w podróż do sklepu. Zakupiłam niezbędne składniki i zabrałam się do pracy.I tak oto powstały prawdziwe włoskie ,,całuski damy"- prosto z przepisu wygrzebanego ze starej włoskiej księgi kucharskiej, która spoczywała na półce przykryta grubą warstwą kurzu.Chcąc podzielić się z
Wami włoskim klimatem przygotowałam sporą dokumentację zdjęciową zarówno
ciastek, jak i fragmentów mieszkania.Ps. Od dziś Baci di dama stają się moimi ulubionymi
ciastkami!Składniki: (na 2 blachy pojedynczych
ciasteczek)150 g
mąki 00 (farina),110 g
cukru (zucchero),150 g obranych
migdałów (mandorle),150 g
masła (
burro),szczypta
soli (sale),otarta skórka z 1
pomarańczy (arancia),150 g
czekolady do topienia (Cioccolato fondente)Wykonanie:
Migdały zmielić, dodać
mąkę,
cukier, pokrojone
masło i otartą skórkę z dokładnie umytej
pomarańczy, dosypać szczyptę
soli. Całość zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, ukłać w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 135 stopniach na termoobiegu przez 17- 20 minut.
Ciastek nie ściągać z blachy aż do ostygnięcia (gdy są ciepłe bardzo się kruszą).W tym czasie roztopić
czekoladę w kąpieli
wodnej, przekładać
ciastka.Gotowe Baci di dama polecam włożyć do lodówki na minimum 20 minut, by
czekolada porządnie zastygła.
Buon apetito!












