Wykonanie
Moi mili mam trochę utrudnione zadanie (chwilowo mam do dyspozycji tylko jedno oko i jedna rękę) ale obiecałam sobie ,że podzielę się z
wami jeszcze dwoma ciekawymi propozycjami na Walentynki. Są proste w przygotowaniu, a składniki dostępne w większości sklepów.Zapraszam zatem na delikatny i puszysty mus z
białej czekolady z odrobiną
pomarańczy i sosu
jagodowego z dodatkiem balsamico.

mus:300 ml
śmietany 30% dobrze schłodzonej3 zimne
białka1,5 tabliczki
białej czekolady1
cukier waniliowyskórka otarta z
pomarańczysos150 g
borówek świeżych lub mrożonych)
cukier wedle uznania1 łyżeczka kremu balsamico( ja używam tych z tygodnia de lux w sklepach Lidl i mam akurat o smaku
jagodowym)
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy nad parą
wodą.
Śmietanę ubijamy dodajemy do niej otartą skórkę z
pomarańczy i cały czas miksując dodajemy roztopioną
białą czekoladę. Następnie ubijamy
białka na pianę i dodajemy do ubitej
czekolady partiami wszystko dokładnie i delikatnie łącząc łyżką /przekładamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki. A
między czasie przygotowujemy sos.
Borówki miksujemy z
cukrem i
sosem balsamicznym, ja to robi tak aby gdzie nie gdzie były wyczuwalne cale
owoce. Mus przed podaniem polewamy
jagodami.