Wykonanie
Niestety okazało się, że mój początkowy zapał do prowadzenia kulinarnego bloga okazał się delikatnie mówiąc słomiany...Ale nie zrażam się, na pewno
będę od czasu do czasu dodawać nowe wpisy i przepisy. Jednym z czynników, który skutecznie studzi mój zapał jest bardzo kiepska jakość zdjęć wykonywanych moim aparatem...
Póki co nie ma widoków na kupno lepszego sprzętu więc muszę pogodzić się z tym co mam. Na pocieszenie zachwycam się fotografiami umieszczanymi na mojej ukochanej stronie Kwestia Smaku. Uwielbiam przepisy Asi i najczęściej z nich korzystam, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły:) Ostatnio wykorzystałam kilka z nich na przyjęciu urodzinowym. Zrobiły wielką furorę, szczególnie
bezowy tort
Pina Colada, polecam wszystkim łasuchom:)Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na pyszną
sałatkę z
awokado i
ricottą. To sporo dawka witamin, których tak często brakuje w naszej zimowej diecie:)

Składniki:duża garść mieszanki
sałat lub jednej wybranej1/2
awokado2-3
suszone pomidory odsączone z
olejuokoło 100 g
serka Ricotta (dobry jest z Lidla:)świeżo mielony
pieprz (czarny lub kolorowy)1-2 łyżki prażonych pestek
słonecznika lub
płatków migdałowych (opcjonalnie)
Sos winegret:łyżka
soku z cytryny2-3 łyżki
oliwy z oliwek extra virginszczypta
soliszczypta świeżo mielonego
pieprzu (czarnego albo kolorowego)Wykonanie:Przygotować sos: w malutkiej miseczce wymieszać dokładnie
sok z cytryny z
solą do momentu rozpuszczenia. Dokładnie połączyć z
oliwą i
pieprzem.W salaterce lub na talerzu umieścić umyte liście
sałaty, ułożyć na nich pokrojone w cienkie plastry
awokado, oprószyć
pieprzem. Rozłożyć łyżeczką
serek Ricotta, dodać pokrojone w małe kawałki
suszone pomidory. Polać
sosem winegret, posypać
słonecznikiem lub
migdałami.Najlepiej smakuje ze świeżym lub opieczonym w tosterze
pieczywem:)
Buon appetito!