ßßß
Sezon na szparagi wprawdzie dobiega końca… ale sprawdzone przepisy zostały i może komuś przydadzą się jeszcze teraz albo w przyszłym roku… a jak nie to możecie to potraktować jako „chwalipięctwo” – jakie pyszności jadłamDziwacznie brzmi to słowo „chwalipęctwo”… ale jest jak najbardziej poprawne… jest tak samo dysonantyczne i nieciekawe jak samo jego znaczenieRezygnuję – nie chce być chwalipiętą… ale sałatkę zdecydowanie polecam.
szparagi zielone 8 sztpieczarki całe 12 sztciecierzyca 4 łyżkimasło 40 gpapryczka chilli 1/3 sztsól do smakuSzparagi opłukać i oskrobać… oczyścić z włókien. Każdego przekroić na 3 części. Obrać i pokroić na połówki pieczarki. Przygotować ugotowaną ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki.Na patelni umieścić szparagi oraz pieczarki dodać masło i chwilę smażyć mieszając. Następnie podlać wodą (ok 30-40 ml) posolić i dusić pod przykryciem ok. 5-8 minut. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, aby woda odparowała. Wkroić papryczkę chilli, dodać gotowaną ciecierzycę, przemieszać. Smażyć jeszcze 2- 3 minuty. Podawać gorące. Smacznego.