Wykonanie
Sezon na
szparagi wprawdzie dobiega końca… ale sprawdzone przepisy zostały i może komuś przydadzą się jeszcze teraz albo w przyszłym roku… a jak nie to możecie to potraktować jako „chwalipięctwo” – jakie pyszności
jadłamDziwacznie brzmi to słowo „chwalipęctwo”… ale jest jak najbardziej poprawne… jest tak samo dysonantyczne i nieciekawe jak samo jego znaczenieRezygnuję – nie chce być chwalipiętą… ale
sałatkę zdecydowanie polecam.
szparagi zielone 8 szt
pieczarki całe 12 szt
ciecierzyca 4 łyżki
masło 40 g
papryczka chilli 1/3 szt
sól do smaku
Szparagi opłukać i oskrobać… oczyścić z włókien. Każdego przekroić na 3 części. Obrać i pokroić na połówki
pieczarki. Przygotować ugotowaną
ciecierzycę lub
ciecierzycę z puszki.Na patelni umieścić
szparagi oraz
pieczarki dodać
masło i chwilę smażyć mieszając. Następnie podlać
wodą (ok 30-40 ml) posolić i dusić pod przykryciem ok. 5-8 minut. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, aby
woda odparowała. Wkroić
papryczkę chilli, dodać gotowaną
ciecierzycę, przemieszać. Smażyć jeszcze 2- 3 minuty. Podawać gorące. Smacznego.