ßßß
Karkówka w marynacie słodko-kwaśnej:karczek – 380 g (3 steki),sos tajski słodko-kwaśny – 2 łyżki,pieprz cayenne – 1 szczypta,papryka słodka – 1 szczypta,kolendra mielona – 1 szczypta,czosnek – 1 ząbek,olej – 2 łyżki,sól – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem słodko-kwaśnym oraz z olejem, kolendrą, papryką i pieprzem cayenne. Umyte mięso dokładnie obtoczyć w marynacie a następnie przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Grillować standardowo – czas grillowania zależy od grubości mięsa i temperatury. Tak przygotowaną karkówkę można również usmażyć na patelni grillowej.