ßßß
Dziś nie miałam czasu na czasochłonne dania i trudne wypieki a „chodziło za mną” coś słodkiego. Uratowała mnie tarta z karmelem i orzeszkami ziemnymi… pyszna – słodka z lekkim słonym akcentem i karmelem, od którego jestem chyba uzależnionaSkładniki:1) na ciasto:mąka pszenna – 1,5 szklanki,żółtka – 2 szt,masło – 130 g,cukier- 1 kopiata łyżka,proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;2) na karmel:cukier – 90 g,masło – 70 g,śmietana kremówka – 250 ml,orzeszki ziemne solone – 5 garści.Przygotowanie:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Zimne masło pokroić w kosteczki i dorzucić do mąki. Dodać dwa żółtka i szybko koniuszkami palców wyrobić ciasto. Jeśli będzie za sypkie można jeszcze dodać łyżkę śmietany. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić do lodówki na godzinę. Piec w temperaturze ok 210 stopni przez ca. 25 minut.Przygotować karmel. Na sucha patelnie wysypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż się stopi. Kawałek masła nabić na widelec i energicznie mieszając połączyć z karmelem. Dolać śmietankę – karmel zrobi się twardy, ale po chwili zacznie się rozpuszczać. Podgrzewać tak długo, aż masa zgęstnieje.Na upieczone ciasto wysypać słone orzeszki i zalać ciepłym karmelem. Odstawić ciasto na 40 minut – godzinę , aby karmel zastygł. Smacznego.