Wykonanie

Dziś nie miałam czasu na czasochłonne dania i trudne wypieki a „chodziło za mną” coś słodkiego. Uratowała mnie
tarta z karmelem i
orzeszkami ziemnymi… pyszna – słodka z lekkim słonym akcentem i karmelem, od którego jestem chyba uzależnionaSkładniki:1) na ciasto:
mąka pszenna – 1,5 szklanki,
żółtka – 2 szt,
masło – 130 g,
cukier- 1 kopiata łyżka,
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;2) na karmel:
cukier – 90 g,
masło – 70 g,
śmietana kremówka – 250 ml,
orzeszki ziemne solone – 5 garści.Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Zimne
masło pokroić w kosteczki i dorzucić do
mąki. Dodać dwa
żółtka i szybko koniuszkami palców wyrobić ciasto. Jeśli będzie za sypkie można jeszcze dodać łyżkę
śmietany. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić do lodówki na godzinę. Piec w temperaturze ok 210 stopni przez ca. 25 minut.Przygotować karmel. Na sucha patelnie wysypać
cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż się stopi. Kawałek
masła nabić na widelec i energicznie mieszając połączyć z karmelem. Dolać
śmietankę – karmel
zrobi się twardy, ale po chwili zacznie się rozpuszczać. Podgrzewać tak długo, aż masa zgęstnieje.Na upieczone ciasto wysypać słone orzeszki i zalać ciepłym karmelem. Odstawić ciasto na 40 minut – godzinę , aby karmel zastygł. Smacznego.