Wykonanie
Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie zdobyć startową porcję
grzybka.Który produkuje pyszny
kefir, delikatniejszy niż zwykłe
zsiadłe mleko i zdrowszy.

By zacząć hodowlę potrzebne będą namstarter ziaren
grzybka tybetańskiegoszklanka
mleka najlepsze niepasteryzowane lub nisko pasteryzowaneszklany słoikserwetka papierowa i gumkaplastikowe sitkodrewniana lub plastikowa łyżka.

ZASADY HODOWLI żródło
Grzybka przepłucz zimną bieżącą
wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty
mlekiem, a
woda po przepłukaniu
grzybka będzie czysta.Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego
grzybka szklanką nieprzegotowanego
mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej
mleka).Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia
kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko –
napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
Grzybka przepłucz zimną bieżącą
wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty
mlekiem, a
woda po przepłukaniu
grzybka będzie czysta.Ponownie umieść
grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny
mlekiemitd.
Grzybka hodujemy w temp 18- 25 stDowiedz się więcej (klikając w poniższe
linki):o historii
grzybka tybetańskiegoo właściwościach zdrowotnych
grzybka tybetańskiegoo tym, jak przygotować zdrowotny
napój z
grzybka tybetańskiegozobacz przepisy kulinarne z wykorzystaniem
kefiru z
grzybka tybetańskiegozobacz przepisy kosmetyczne z wykorzystaniem
kefiru z
grzybka tybetańskiego

Podczas przerwy w piciu
kefiru możemy przygotować z niego pyszny
serek.Wystarczy 48 godzinny
kefir zlać do garnka , dolać ok litr słodkiego
mleka i odstawić by się zsiadło.Nastepnie naczynie z
kefirem wstawiamy w większe naczynie do którego nalewamy
wodę i podgrzewamy . Nie wolno zagotować.

Kiedy
mleko juz jest wygrzane , widać wtedy wyraźnie oddzielającą się
serwatkę.Przelewamy
ser na sito wyłożone czystą ściereczką.Lekko odciskamy i zawiązujemy . Teraz najlepiej na kilka godzin należy powiesić
serek np na kranie, żeby się osączył.Osączony
serek przekładamy do miseczki i teraz można przygotować pyszne śniadanie ze
szczypiorkiem i
rzodkiewką :P