ßßß Cookit - przepis na Grzybek Tybetański - kefirowy

Grzybek Tybetański - kefirowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie zdobyć startową porcję grzybka.
Który produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy.
By zacząć hodowlę potrzebne będą nam
starter ziaren grzybka tybetańskiego
szklanka mleka najlepsze niepasteryzowane lub nisko pasteryzowane
szklany słoik
serwetka papierowa i gumka
plastikowe sitko
drewniana lub plastikowa łyżka.
ZASADY HODOWLI żródło
Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
itd.
Grzybka hodujemy w temp 18- 25 st
Dowiedz się więcej (klikając w poniższe linki):
o historii grzybka tybetańskiego
o właściwościach zdrowotnych grzybka tybetańskiego
o tym, jak przygotować zdrowotny napój z grzybka tybetańskiego
zobacz przepisy kulinarne z wykorzystaniem kefiru z grzybka tybetańskiego
zobacz przepisy kosmetyczne z wykorzystaniem kefiru z grzybka tybetańskiego
Podczas przerwy w piciu kefiru możemy przygotować z niego pyszny serek.
Wystarczy 48 godzinny kefir zlać do garnka , dolać ok litr słodkiego mleka i odstawić by się zsiadło.
Nastepnie naczynie z kefirem wstawiamy w większe naczynie do którego nalewamy wodę i podgrzewamy . Nie wolno zagotować.
Kiedy mleko juz jest wygrzane , widać wtedy wyraźnie oddzielającą się serwatkę.
Przelewamy ser na sito wyłożone czystą ściereczką.
Lekko odciskamy i zawiązujemy . Teraz najlepiej na kilka godzin należy powiesić serek np na kranie, żeby się osączył.
Osączony serek przekładamy do miseczki i teraz można przygotować pyszne śniadanie ze szczypiorkiem i rzodkiewką :P
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/03/grzybek-tybetanski-kefirowy.html