Wykonanie
Nie ma jak
kefir domowej roboty, jest o wiele smaczniejszy i tańszy niż gotowy ze sklepu :-) Nauczyła mnie go robić moja szwagierka, kiedy byłam w Anglii. Spróbujcie sami, przepis jest bardzo prosty...
Składniki:3/4 litra świeżego
mleka1/4 litra
kefiru (takiego ze sklepu, ale potrzebny będzie nam tylko na pierwszy raz)Ważne:
kefir musi być naturalny i zawierać żywe kultury bakteriiWykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. 40 st.C. Do litrowej butelki wlewamy
kefir i dodajemy ciepłe
mleko,.Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, korek od butelki ma być nie zakręcony, gdyż musi dochodzić powietrze. Po upływie doby mamy
kefir gotowy :-) Teraz możemy go wstawić do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzony.Nie wypijamy całego
kefiru do końca, zostawiamy ok. 1/4 żeby
mieć na zrobienie kolejnej porcji, w ten sam sposób, wykorzystując pozostawioną część
kefiru zamiast kupnego.