Wykonanie
Ponieważ poprzedni przepis na
ser spotkał się z Waszym zainteresowaniem, to dziś mam dla Was inny przepis - taki z notatnika mojej babci, który nawet często robię :-) Babcia robiła go wykorzystując
zsiadłe mleko, ja dają
kefir.
Serek ma konsystencję dość zwięzłego
twarogu, można go śmiało kroić nożem, a do tego jest neutralny w smaku - dobrze komponuje się zarówno w połączeniu ze słodkimi, jak i słonymi czy
ostrymi dodatkami :-)SKŁADNIKI1 l
mleka1 szklanka
kefiruMleko zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dolewamy
kefir. Następnie kilkakrotnie mieszamy i odstawiamy. Gdy zaczną się wyraźnie oddzielać grudki
sera, a otaczająca je
serwatka nabierze jasno żółtego koloru przelewamy całość na sitko wyłożone gazą i pozostawiamy do ocieknięcia na całą noc. Możecie tez rogi gazy związać i całość zawiesić np. nad zlewem - wtedy
ser będzie miał kształt bardziej kulisty :-)
Znów coś, co robi się samo ;-)