ßßß
 
            
        
 1 ośmiornicalistek laurowy1-2 łyżeczki oregano2-3 ząbki czosnkusólodrobina chili suszonej w płatkachocet jabłkowyoliwaOśmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.Odstawić na kilka dni.Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku.
1 ośmiornicalistek laurowy1-2 łyżeczki oregano2-3 ząbki czosnkusólodrobina chili suszonej w płatkachocet jabłkowyoliwaOśmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy.Odstawić na kilka dni.Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku.
