ßßß Cookit - przepis na Pesto z natki

Pesto z natki

nazwa

Wykonanie

dwie duże garście natki pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren dyni
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 szkl oliwy
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Ziarna uprażyć na suchej patelni przez chwilę, wystudzić.
Natkę umyć, osuszyć. Odciąć grubsze gałązki i włożyć do kubka blendera 1/3, dodać oliwę i ziarna, zmiksować, dodać następną partię natki aż do zużycia. Gdyby zaszła potrzeba dodać jeszcze oliwy.
Na koniec dodać parmezan, sól i pieprz do smaku.
Pesto można zamrozić w małych porcyjkach.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/10/pesto-z-natki.html