ßßß

pierś z kaczki podwójna, bez skóryświeży rozmarynświeże oregano z kwiatostanamioliwapół szkl kaszy gryczanejszczypta suszonych ogórków kiszonychsólpieprz2 gruszkikonfitura z jarzębinyPierś pokroić na kawałki o grubości ok 1 cm, nasmarować oliwą, posolić, popieprzyć, posypać świeżym rozmarynem i oregano. Odstawić na ok 1 godzinę.Kaszę ugotować z dodatkiem ogórków kiszonych suszonych , szczypty soli i łyżeczki oliwy.Odstawić pod przykryciemGruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne .Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku. Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić) dodać kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz gruszką.