Wykonanie
A tak pełnym zdaniam. Pierś
kaczki w
rozmarynie z
kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi
ogórkami kiszonymi i smazona
gruszka z
konfiturą z jarzębiny.


pierś z
kaczki podwójna, bez skóryświeży
rozmarynświeże
oregano z kwiatostanami
oliwapół szkl
kaszy gryczanejszczypta suszonych
ogórków kiszonychsólpieprz2
gruszkikonfitura z jarzębinyPierś pokroić na kawałki o grubości ok 1 cm, nasmarować
oliwą, posolić, popieprzyć, posypać świeżym
rozmarynem i
oregano. Odstawić na ok 1 godzinę.
Kaszę ugotować z dodatkiem
ogórków kiszonych suszonych , szczypty
soli i łyżeczki
oliwy.Odstawić pod przykryciem
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne .Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć
mięso i smażyć na średnim ogniu, obok ułożyć
gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć
konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku.
Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić) dodać
kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz
gruszką.