ßßß

porcja na dwie osobyok 400 g żeberek150 g kurek1 łyżka masłapół cebuli2 ząbki czosnkupieprz ziołowypieprz czarnyszczypta kurkumy200 g śmietany 22%Żeberka umyć, podzielić na dwie porcje, przysmaczyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Przełożyć do rondelka, Podlać 1 szkl wody. Cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu i dodać do żeberek. Dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać na ogniu.Ja podałam z knedlem czeskim ze sklepu ale równie dobrze można takie knedle przygotować w domu.