Wykonanie


500 g
śledzi (marynowane w occie)słoiczek pesto z
rukolioliwa z oliwekziarenka dyniplasterki
cytrynygałązki
majeranku lub
natka pietruszkiPesto (ja użyłam mrożone, własnej roboty pesto z
rukoli) wymieszać z 2-3 łyżeczkami
oliwy.
Śledzie obrać ze skórki, posmarować pesto i zrolować. Naczynka wysmarować
oliwą, na dno rozłożyć po małej łyżeczce pesto (mogą to być kokilki, lub inne małe kubeczki) ułożyć zrolowane , nadziane pesto
śledzie. na wierzchu również posmarować pesto i skropić
sokiem z cytryny.Tak powinny postać co najmniej jedną dobę. Ostrożnie wyjąć z kokilek , ustawić na półmisku , udekorować ziarenkami dyni, gałązkami
majeranku i polać odrobiną
oliwy (ja użyłam extra vergin oryginalnej z Grecji z pepperoni)


Na wigilię przygotowałam mniejsze porcje
śledzi w pesto, ponadto były też
śledziki w drugiej wersji , w pesto
pomidorowym.
