Wykonanie
bekon 6 plastrów ok 20x6x1 cm na marynatę;2 łyżki
octu winnego2 łyżki
oliwy0,5 łyżeczki
papryki słodkiej2 łyżeczki
cukru brązowego1 szczypta mielonego
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku (zmiażdżone)1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
soli6 średniej wielkości
ziemniakówmasło ok 50g4 ząbki
czosnkupieprz ziołowypieprz czarnysólkoperek suszonyPrzygotować marynatę z podanych składników, nasmarować plastry
bekonu, ułożyć w naczyniu i zalać resztą marynaty, odstawić na ok 4 godziny.
Ziemniaki wyszorować dokładnie , włożyć do garnka, ugotować na półmiękko ok 15 min. Wyjąć, przestudzić. W każdym
ziemniaku wyciąć otwór o szerokości 1- 1,5 cm głęboki do środka
ziemniaka (ostrożnie by nie pękły) W otwór wepchnąć po kawałeczku
masła,
czosnek zmiażdżyć i podzielić po równo do wszystkich
ziemniaków, posypać
solą,
pieprzem,
pieprzem ziołowym i
koperkiem.Blaszkę zwilżyć
oliwą i ułożyć plastry obok siebie oraz nadziewane ziemniaczki. Piec w temp 200 st ok 40 min. na 5 min pozostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku.Podawać po dwa ziemniaczki i dwa plastry
bekonu, Idealnie pasuje tu
sos czosnkowy, dodatkowo pomidorek i
ogórek.