Wykonanie
2 szkl
makipół szkl
cukru3
żółtka200 g
margarynyszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczenianadzienie500 g
agrestu50 g
mąki ziemniaczanej200 g
cukru1,5 szkl
wodySkładniki na ciasto włożyć do miski i szybko zagnieść ciasto kruche.Przygotować blaszkę o rozm ok 24x18 , położyć na dnie papier do pieczenia, rozłożyć i dobrze wyrównać , po czym nakłuć widelcem i upiec na rumiany kolor. ok 20 min 180 st
Agrest rozdzielić na 2 części. Połowę włożyć do kubka, dodać
cukier i
wodę i dobrze zmiksować blenderem. Do tej masy dodałam odrobinę barwnika ale nie jest to konieczne. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną, przelać do garnka i ciągle mieszając ogrzewać, przed zagotowaniem dodać cały
agrest i mieszać aż
kisiel zgęstnieje . Szybko wylać na ciasto , wyrównać i wystudzić, Dekorować
bitą śmietaną.
