4 gruszkigarść suszonej żurawiny2 łyżki rumu2 goździkikawałek kory cynamonu4 łyżki cukrupolewa czekoladowaciemny cukier ok 2 łyżkiGruszki obrać ze skórki, od strony szypułka kwiatowego wyciąć gniazda nasienne.W garnuszku zagotować ok pół litra wody dodać cukier, cynamon i goździki. Włożyć gruszki stopniowo np. po dwie i gotować ok 5 min. Wyjąć osączyć i wystudzić.(w tej zalewie możemy jeszcze ugotować jabłka na inny deser wiec nie wylewamy jej)Żurawinę namoczyć w rumie i pozostawić aż trochę zmięknie.Do środka każdej gruszki włożyć trochę żurawiny, gruszki umoczyć w ciemnym cukrze i ustawić w naczyniu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. tymczasem rozpuścić polewę czekoladową i polać obficie gruszki. Można na papierze pergaminowym wykonać małe ozdoby np w kształcie nutek, kluczy wiolinowych lub inne. Schłodzić i udekorować gruszki. Resztę rumu w którym moczyła się żurawina podlać pod ustawione gruszki.