ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne gołąbki w kiszonej kapuście

Tradycyjne gołąbki w kiszonej kapuście

nazwa

Wykonanie

główka kapusty kiszonej w całości
2 szkl ryżu
500 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
Oddzielić liście kapusty z główki, odciąć najgrubszy nerw każdego liścia i ugotować liście we wrzątku, ok 20 min.
Ryż ugotować w 4 szkl wody z dodatkiem soli i pozostawić do wystudzenia.
Przełożyć ryż do miski, dodać mięso, jajka, koncentrat i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać masę na nadzienie. Gdyby była za sucha można dodać odrobinę wody.
Na liście nakładać porcje nadzienia i zwijać gołąbki. Ułożyć je ciasno w garnku, podlać wodą i kilkoma łyżkami oleju. Wstawić na ogień i dusić ok półtorej godziny na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/01/tradycyjne-goabki-w-kiszonej-kapuscie.html