Ciasto drożdżowe na pączki obwarzanki i inne słodkościok 1,5 kg mąki0,75 litr mleka8 dkg masła5 dkg drożdży4-5 żółtek2 łyżki alkoholucukierMleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki dodać rozpuszczone w pół szklanki mlekadrożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukremżółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.. wyjąć ciasto po trochu na stolnicę. Formować pączki obwarzanki lub inne, odstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..Opublikowany w