ßßß Cookit - przepis na Pieczona kaczka z pieczarkami i cebulą

Pieczona kaczka z pieczarkami i cebulą

nazwa

Wykonanie

Idealna propozycja na rodzinny obiad ! Jest wyśmienita, naprawdę gorąco polecam :)
Co potrzeba?
Kaczka o wadze 2 kg
550g pieczarek
2 cebule
6 ząbków czosnku
220 g fasolki szparagowej
czerwona i żółta papryka
4 - 5 szalotek
rozmaryn
tymianek
sól, pieprz
papryka słodka
* Do pieczenia kaczki potrzebna jest szklana forma z pokrywką
Do dzieła :
Dzień wcześniej, wieczorem, należy dokładnie umyć kaczkę, osuszyć. Umieścić w formie i natrzeć ją ( z wierzchu i w środku ) dużą ilością soli oraz 3 ząbkami czosnku rozgniecionymi wraz z tymiankiem. Przykryć pokrywką i zostawić na noc w lodówce.
Na patelni podsmażyć pieczarki z 2 cebulami. Dobrze posolić, dodać pieprz i listki rozmarynu z jednej gałązki oraz 3 pokrojone ząbki czosnku. Kaczkę zaszyć od strony szyi. Po wystygnięciu, wszystko umieścić w kaczce ( od strony kupra ). Dokładnie zaszyć kuper ( ja użyłam wykałaczek ).
Kaczkę jeszcze raz posolić, dodać pieprz i paprykę słodką, listki z 1 gałązki rozmarynu i dokładnie natrzeć ją z obu stron.
Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do pieca na 2 godziny w 190 ºC . ( Co 15-20 minut polewać kaczkę jej własnym sosem, to sprawi, że kaczka będzie soczysta )
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i podwyższyć temp. do 210 stopni i piec przez 30 minut. ( Aż skóra kaczki zrobi sie złota i chrupiąca). W tym etapie pieczenia obok kaczki należy ułożyć pozostałe warzywa: szalotki, papryki ( pokrojone w paski ), fasolkę szparagową.
Smacznego !
Źródło:http://perfectflavours.blogspot.com/2015/09/pieczona-kaczka-z-pieczarkami-i-cebula.html