Wykonanie

Idealna propozycja na rodzinny obiad ! Jest wyśmienita, naprawdę gorąco polecam :)Co potrzeba?
Kaczka o wadze 2 kg550g
pieczarek2
cebule6 ząbków
czosnku220 g
fasolki szparagowejczerwona i
żółta papryka4 - 5
szalotekrozmaryntymianeksól,
pieprzpapryka słodka* Do pieczenia
kaczki potrzebna jest szklana forma z pokrywkąDo dzieła :Dzień wcześniej, wieczorem, należy dokładnie umyć
kaczkę, osuszyć. Umieścić w formie i natrzeć ją ( z wierzchu i w środku ) dużą ilością
soli oraz 3 ząbkami
czosnku rozgniecionymi wraz z
tymiankiem. Przykryć pokrywką i zostawić na noc w lodówce.Na patelni podsmażyć
pieczarki z 2
cebulami. Dobrze posolić, dodać
pieprz i listki
rozmarynu z jednej gałązki oraz 3 pokrojone ząbki
czosnku.
Kaczkę zaszyć od strony szyi. Po wystygnięciu, wszystko umieścić w
kaczce ( od strony kupra ). Dokładnie zaszyć kuper ( ja użyłam wykałaczek ).
Kaczkę jeszcze raz posolić, dodać
pieprz i
paprykę słodką, listki z 1 gałązki
rozmarynu i dokładnie natrzeć ją z obu stron.Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do pieca na 2 godziny w 190 ºC . ( Co 15-20 minut polewać
kaczkę jej własnym sosem, to sprawi, że
kaczka będzie soczysta )Po tym czasie zdjąć pokrywkę i podwyższyć temp. do 210 stopni i piec przez 30 minut. ( Aż skóra
kaczki zrobi sie złota i chrupiąca). W tym etapie pieczenia obok
kaczki należy ułożyć pozostałe warzywa:
szalotki,
papryki ( pokrojone w paski ),
fasolkę szparagową.Smacznego !